НАЧАЛО  |  ДЕЙНОСТИ |  ЗА НАС  |  ЦЕНИ  |  ДЕЗИНФЕКЦИЯ |  ГАЛЕРИЯ  |  КОНТАКТИ

ЗА КОНТАКТИ
за контакти

ЛАВИНА КЛУБ - БУРГАС

GSM: 087 8765420

E-mail: saniram@abv.bg

гр. БургасОсобено важно е санирането за бетонни (панелни) сгради и то не само заради топлоизолацията, а също и за избягване на ерозията на бетона и арматурата вследствие на атмосферните влияния.

Кои са главните фактори, водещи до опасната "умора" на бетона и ерозия на арматурата?

В атмосферния въздух се съдържат химически активни вещества.

Тъй-като бетона е порест, той лесно поема от атмосферата въглероден диоксид (CO2), кислород и влага. Това не влияе на здравината на бетона, но оказва пагубно влияние върху арматурата около повреден бетон, тъй-като тя попада в киселинна среда.

Каква е веригата на събитията? Стоманената арматура се произвежда със защитно покритие от оксидирано желязо, защищаващо я от основите. Варта, образуваща се при хидратация на цимента, създава в бетона основна среда с висок показател Ph (12-14). Това е добре. Обаче при проникването на въглероден диоксид варта се неутрализира чрез образуването на калциев карбонат.

СО2+Са(ОН)2 --> СаСО3+Н2О

Той от своя страна намалява показателя Ph, а това довежда до корозия на стоманата. Ръждата, образуваща се при окислението на стоманената арматура увеличава нейния обем, повишава “вътрешното” напрежение и води до разтрошаване на бетона и оголване на арматурата. И се получава "порочен цикъл" - оголената арматура се разрушава все по-бързо - оттам ново разтрошаване на бетона - ново оголване на арматурата и т.н.

Въздействието на солите на солната киселина също води до износване на бетонните конструкции.

Други съединения с вредно въздействие са хлоридите. Присъстват в солите на морската вода.
Хлоридите корозират арматурните пръти, разрушавайки защитния слой от оксидирано желязо.
Водата е катализатор за всички агресивни компоненти, затова е много важно да се осигури хидроизолация на бетона.

Съветвайте се със специалистите - те ще предложат най-подходящите решения при саниране и полагане на изолация (материали, разтвори, технология...), в зависимост от вида на изпълненото преди това строителство и факторите от околната среда, оказващи някакво влияние върху сградата.
© Copyright 2004-2024, Lavina Club., Burgas, Bulgaria. All Rights Reserved.
webdesign:Simple PHP Scripts